Basis zorgverzekering

Basis zorgverzekering? De basis zorgverzekering is voor iedere Nederlander gelijk. Wat houd de basis zorgverzekering in? Welke zorgkosten worden hiermee gedekt? Welke mogelijkheden liggen er? Wat is de goedkoopste zorgverzekering voor mijn wensen?

Bekijk en vergelijk zorgverzekeringen.

Basis zorgverzekering

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. De basis verzekering is door de overheid samengesteld met zorgkosten die voor iedereen worden gedekt. Het kan zo zijn dat u van bepaalde zorgkosten geen gebruik maakt. Door de basisverzekering voor iedere Nederlander gelijk te trekken, betalen we allemaal mee aan de zorg die we nodig hebben. Voor de basisverzekering geld een acceptatieplicht, wat betekent dat een zorgverzekeraar u bij een eventuele overstap nooit mag wijzigen. Bij een aanvullende zorgverzekering ligt dit anders.

Eigen risico basis zorgverzekering

Wanneer er gebruikt word gemaakt van zorg uit de basisverzekering dan kan er een eigen risico van toepassing zijn. Waar we in 2009 zijn begonnen met € 155,- is dit in 2015 opgelopen tot € 375,- en in 2016 zal het € 385,- zijn. Bekijk meer over het eigen risico.

Naturapolis, restitutie polis of beperkte naturapolis

Er zijn 3 soorten basiszorgverzekeringen af te sluiten:

Naturapolis: de meest gekozen polis. Hiermee kunt u naar gecontracteerde zorgaanbieders. Gaat u naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan is er een kans dat een deel van de kosten zelf betaald dient te worden. Eventuele zorgkosten worden direct aan de zorgverlener betaald mits dit bij een gecontracteerde zorgverlener heeft plaatsgevonden.

Restitutie polis: een vrije keuze voor zorgleners. Let wel op dat er wanneer een niet gecontracteerde zorgverlener wordt bezocht, er misschien bij moet worden betaald. De verzekeraar betaald meestal het marktconforme bedrag voor een behandeling. Soms dient een behandeling eerst zelf voorgeschoten te worden

Beperkte naturapolis:  een beknoptere versie van een naturapolis. Deze polis is een populair bij de budget zorgverzekeraars. Er kan voor niet spoedeisende zorg beperkt worden gekozen voor zorgverleners. Wanneer er een niet gecontracteerde zorgverlener wordt bezocht, kan een deel van de totale kosten in rekening worden gebracht.

Inhoud basisverzekering

In de basis zorgverzekering is de belangrijkste zorg in gedekt. Maar welke zorg wordt vergoed uit de basis zorgverzekering? Er zijn ook zorgkosten waarvoor geen eigen risico geldt. Bij welke zorgkosten is het eigen risico niet van toepassing? Bekijk hier de inhoud van de basis zorgverzekering.

Alle basis zorgverzekeringen vergelijken? Gebruik de vergelijkingstool.